Kasza bulgur z kiełbasą – kaszotto

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Powroty z pracy bywają niekiedy ciężkie. Myśl, że jest dopiero pierwsza połowa tygodnia nie napawa optymizmem a widok za oknem i temperatura na termometrze brrrrr…

Humor oczywiście poprawić sobie musiałam czymś smakowitym. Tylko co zrobić jak się zwyczajnie nie chce stać przy tej kuchni i czarować ? Są czasami takie chwile, że po pracy rzuciłabym się na łóżko i nie robiła nic a nic.

W takiej sytuacji należy czarować szybko, śmigiem, tak żeby nie poczuć bólu. No chyba, że zamówimy obiad z dostawą do domu, ale u mnie to odpada 🙂

Wymyśliłam. Ekspresowo rozmroziłam laskę kiełbasy i zrobiłam kaszotto z kiełbasą.

Często je robię. Jednak jednakowo często zmieniam składniki.

Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa.

Składniki:

* 20 dkg kaszy bulgur
* 1 laska kiełbasy podwawelskiej
* 1 mały słoik 300 ml papryki w occie
* 1/5 kostki masła
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 marchew
* 1 czerwona cebula
* sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna

Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy pokrojony na plasterki ok. 2-3 mm.
Wszystko razem podsmażyłam.

I kasza….ja już kolejny raz się biję w piersi i przyznam, że zdarza mi się gotować do kaszotto kaszę w woreczkach…

Ugotowałam dwa woreczki kaszy bulgur, ale nie do miękkości. Na wpół ugotowaną odsączyłam i przełożyłam do kiełbasy i warzyw. Wszystko przemieszałam, poddusiłam chwilkę pod przykryciem.
Paprykę konserwową pokroiłam w kostkę i na sam koniec dodałam do potrawy.

Przyprawiłam solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej.

Odstawiłam na kilkanaście minut pod przykryciem, by kaszotto naszło smakiem a kasza napęczniała w spokoju.

Danie lekkie a zarazem smaczne.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x