Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych

Autor

Cześć!

Miałam ostatnio gości. Kombinowałam, co zrobić jako jakąś zagryzkę….no nie dosłownie 😀 Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie.
Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną.

Do zrobienia sałatki potrzebowałam:

* 3 płaty śledziowe
* 2 buraki ćwikłowe dość spore
* cebulę czerwoną
* kilka ogórków kiszonych
* jabłko
* 2 jajka ugotowane na twardo
* majonez
* jogurt naturalny
* szczypiorek
* kwasek cytrynowy, sól, pieprz

Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki.

Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd.

Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone  drobno posiekałam.

Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego.

Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu.
Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku.
Przykryłam to cienką  warstwą majonezu.

Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko, warstwę majonezu – tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam.

Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem.

Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników.

Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków. Taką samą zrobię na święta, będzie jak w sam raz jako….zakąska.

Ma dodatkowo ona motyw świąteczny: jajeczko.

Następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę albo groszek.

Smacznego!

Lidka

Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także