Cześć!
Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę…Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba.
Zrobiłam sałatkę 🙂
Składniki:
* puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym
* 8 dkg makaronu ryżowego
* ogórek kiszony ok 2 sztuk
* kukurydza
* majonez
* czerwona cebula
* papryka
* koperek
* żółty ser
* sól, pieprz
Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności. Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Lidka