Placki z cukinii z marchewką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Urlop rozpoczęty!
Fajnie się zaczął, właściwie to przez spotkania z dawno nie widzianymi <3 <3 
W ten oto sposób nie ukrywam, mniej czasu spędziłam w kuchni. Zapowiada się, że przez najbliższe dni też tak będzie.
Podczas okresu letniego mamy dużo świeżych warzyw na ogrodzie i trzeba coś z nich czarować. 
Co roku w sezonie cukiniowym – tak to określę, smażę placuszki. 
Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych. 
W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia.
Składniki ( na oko):
* 2 nieduże cukinie
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 nieduża marchew
* 1 średnia cebula
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* 1 jajko
* olej do smażenia
Dlaczego na oko? Zależy to od wielu rzeczy jak robimy. Czy mocno odciśniemy cukinię z soku, jak dużo jest tej cukinii. Ja robię tak, żeby zawsze dodać 1 jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. 
Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe. 
Ja do moich użyłam dwóch kolorów cukinii żółtej i zielonej. 
Posoliłam. Przełożyłam do durszlaka i odstawiłam na godzinkę aby puściła sok. 
Po minionym czasie odcisnęłam ją jeszcze troszkę i dodałam następne składniki: jajko, mąkę, startą marchew i startą cebulę. Przyprawiłam jeszcze odrobinę do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na placki ma być kleiste, ale nie za gęste. Jak doda się za dużo mąki wyjdą placki mączno- cukiniowe.
Wykładałam łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyłam do uzyskania złoto-brązowego koloru. 
Wcinamy je bez dodatków. Jednak dla bardziej wymagających polecam sos jogurtowy albo sos czosnkowy delikatny. 
Smacznego! 
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
6 lat temu

zapowiadają się pysznie 🙂

udanego urlopu! 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x