Zapiekana karkówka w marynacie z ketchupu

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!
Często prosty sposób okazuje się być najlepszym sposobem.

Tak też było w przypadku mojej karkóweczki.
Chcąc przyprawić mięso do pieczenia nie zaglądałam do internetu – do lodówki zaś owszem.
Do marynaty dodałam to co miałam w lodówce. Smak? Niebo w gębie!

Najlepszym i najbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne.

Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam:

Składniki:



* 1 kg karkówki


* 1/3 szklanki ketchupu łagodnego


* 3 łyżki majonezu

* 4 łyżki sosu sojowego

* 5-6 ząbków czosnku

* 1 płaska łyżeczka soli
* 1-2 łyżki oleju – opcjonalnie 

* 2 cebule


* woreczek do pieczenia

W miseczce wymieszałam ketchup, majonez, olej i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą.

Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam.

Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki.

Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika na 1,30 h na 180 stopni.

Teraz musicie mi uwierzyć na słowo, ale tak przyrządzona karkówka jest przepyszna! Mięciutka w środku i przyrumieniona na zewnątrz.

Tak zamarynowaną karkówkę będę grillować w sezonie. Nie mogę się już doczekać 😀

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Co to jest "zestekowalam? Przetlumacz z jezyk polski

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x