Sałatka z cukinii w zalewie curry

Autor
Cześć!
To jest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą.
Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki.
Curry świetnie komponuje z cukinią i podkreśla jej smak.
Składniki:

* 1,5 kg cukinii
* 2-3 cebule
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka octu
* 1 łyżka soli
* 1,5 szklanki cukru
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka curry
* 1 łyżeczka gorczycy
* 1 łyżeczka ziela angielskiego

Cukinię i cebulę starłam na plasterki na bocznej części tarki jarzynowej. 
Przygotowałam zalewę. Zagotowałam wodę z octem, solą i cukrem. Dodałam curry, czosnek – całe ząbki, ziele, gorczycę. 
Wrzuciłam do gotującej się zalewy wcześniej posiekaną cukinię i cebulę. 
Gotowałam ok. 4-5 minut od momentu wrzenia.
Gorące przekładałam do słoików. Nie pasteryzowałam tylko odwracałam wieczkiem do dołu.
Z tej porcji wyszło mi  4 słoiki 0,5 l. 
Smacznego!
Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
magda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
magda
Gość

Zrobie wedlug tego przepisu ,jak bede miala swoja cukinie ,fajny przepis ,dziekuje i pozdrawiam

Zobacz także