Torcik z truskawkami i bezami

Autor

Cześć!

Nie o przetworach a o sezonowym cieście popiszę.

Czekam na końcówkę truskawek na ogrodzie i wtedy będę robić dżemy. Pod koniec sezonu truskawki są słodziutkie i takie aromatyczne.

Przepis na ten torcik dostałam od koleżanki mojej mamy kiedy jeszcze chodziłam do liceum. Od ponad 20 lat robię to ciasto przynajmniej jeden raz w sezonie.

W pierwotnej wersji przepisu to była masa jajeczna. Jednak wersja z masą ze śmietany i serka jest dużo lżejsza.


Składniki:


* 3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jaj
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu
* 1 łyżka proszku do pieczenia


Masa:


* 250 g serka mascarpone
* 200 g śmietany 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* truskawki
* bezy ok. 5 – 6 sztuk


Polewa:


* 1 łyżka masła
* 1/2 tabliczki czekolady
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki wody
* odrobina cukru waniliowego
* cukier do smaku


Białka z cukrem ubiłam na sztywną pianę i kolejno dodawałam żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiałam przez sitko i dodawałam łyżką powoli już mieszając ciasto. Na koniec dolałam ocet.

Ciasto przełożyłam do foremki  21 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone.

Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam.

Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części.

Posmarowałam masą dolną część i powciskałam kawałki truskawek. Przykryłam drugą częścią i polałam polewą czekoladową.

Masło, wodę, czekoladę i  cukry roztopiłam i dodałam kakao.
Wymieszałam na jednolitą masę i lekko przestudzoną polałam ciasto.

Torcik można ozdobić bezami, truskawkami.

Smacznego!

Lidka

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
AnonimowyPieprzyć z fantazjąlistonoszkawkuchni Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
listonoszkawkuchni
Gość

Ależ apetyczne ciasto, poproszę o kawałeczek:)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jaka forma?

Zobacz także