Kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym

Autor
Cześć!
Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. 
Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. 
Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom 🙂 

Składniki:

* 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm
* 3 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 jajka
* bułka tarta 
* olej do smażenia
Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. 
Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. 
Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. 
Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. 
Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. 
Podawałam z ziemniakami i surówką. 
Pyszne to!
Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach. 
Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej można dodać przyprawy jakie akurat lubimy. Nie trzeba sztywno się trzymać proporcji, ponieważ nie każdy lubi smak czosnku czy papryki. 
U mnie w domu lubimy, więc takie akurat zastosowałam. 
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Pieprzyć z fantazjąAnonimowy Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowy
Gość
Anonimowy

A gdyby tak zrobić w chrznie – myślę, że mniej kalorycznie i zdrowiej. Weź spróbuj z krakusem bo ma kremową konsystencję więc powinno się udać 🙂

Zobacz także