Kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. 
Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. 
Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom 🙂 

Składniki:

* 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm
* 3 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 jajka
* bułka tarta 
* olej do smażenia
Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. 
Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. 
Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. 
Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. 
Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. 
Podawałam z ziemniakami i surówką. 
Pyszne to!
Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach. 
Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej można dodać przyprawy jakie akurat lubimy. Nie trzeba sztywno się trzymać proporcji, ponieważ nie każdy lubi smak czosnku czy papryki. 
U mnie w domu lubimy, więc takie akurat zastosowałam. 
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
5 lat temu

A gdyby tak zrobić w chrznie – myślę, że mniej kalorycznie i zdrowiej. Weź spróbuj z krakusem bo ma kremową konsystencję więc powinno się udać 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x