Buraczki zasmażane wg mojej mamy

Autor
Cześć!
Takie właśnie buraczki zasmażane robiła moja mama. To jest smak mojego dzieciństwa.
Nie mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze!
Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia 🙂
Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku.
Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach. 
Składniki:

* 2 buraki czerwone
* stopiona słoninka ze skwarkami ok. 4 łyżek
* 1 łyżka mąki
* sól, cukier, kwasek cytrynowy
* liść laurowy, ziele angielskie

Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości i dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie.
Posoliłam.
Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam ją z burakami. 
Przemieszałam kilkakrotnie i wyłączyłam ogień pod garnkiem. 
Doprawiłam do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym.
W smaku buraczki były słodko-kwaśne. Uwielbiam takie!
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
MargarettaBasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość

Ja dodaje jeszcze troszkę śmietany. Tak lubię.

Margaretta
Gość

Ja nadal gotuję w całości.
Dodaję masełko.

Zobacz także