Zapiekanki domowe z pieczarkami i żółtym serem

Autor

Cześć!

Ciekawe czy znajdzie się ktoś tu, kto nie jadł zapiekanek z budki…

Jako dziecko gdy bywałam w „mieście”,  zawsze tata kupował mi jak dla mnie wtedy rarytas.

Teraz od czasu do czasu a nawet rzadko jadam je „na mieście”, za to sama w domu robię dość często.

Składniki:


* bułeczki 6 szt.
* pieczarki 50 dkg
* ser żółty 40 dkg
* sól
* papryka ostra i słodka
* ketchup
* prażona cebulka jeśli ktoś lubi

Pieczarki pokroiłam drobno. Podsmażyłam na patelni bez dodatku oleju i posoliłam w trakcie smażenia.

Z bułek odkroiłam wierzch i wydrążyłam zostawiając ich 3/4 wysokości.  Włożyłam po dwie – trzy łyżki farszu łącznie z sokiem z pieczarek.
Jak dodaję sok z pieczarek, zapiekanki w środku są mięciutkie a na zewnątrz chrupkie po upieczeniu.

Posypałam żółtym serem, włożyłam do piekarnika na 200 stopni i przez 15 minut zapiekałam.

Kiedy już były zarumienione, wyciągnęłam je i posypałam paprykami a dla smakoszy prażonej cebulki – prażoną cebulką 🙂

Polałam ketchupem i po zapiekankach śladu już nie było.

Smacznego!

Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Gosia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

Uwielbiam, mój syn jeszcze bardziej 🙂 Szybko, prosto i niezwykle smacznie 🙂

Zobacz także