Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi

Autor

Cześć!

Ten jabłecznik jest wręcz obłędny w smaku! Jabłka z dodatkiem powideł stanowią bardzo dobraną parę.

Fajny pomysł na święta czy na weekend do kawy.



Składniki na ciasto:


* 2,5 szklanki mąki
* 1 margaryna
* 1 jajko 
* 150 g serka homogenizowanego waniliowego
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na górę ciasta:



* 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
* cynamon
* cukier brązowy
* kilka jabłek średniej wielkości


 Na lukier:


* 3/4 szklanki cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny 

Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam na gładką masę i podzieliłam na dwie części. Na godzinkę włożyłam do lodówki.

Po tym czasie jedną część wyjęłam i rozwałkowałam. Wyłożyłam do blaszki 36 x 20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Wierzch ciasta posmarowałam powidłami śliwkowymi a na nie wyłożyłam wcześniej obrane i wydrążone połówki jabłek brzuszkami do góry.

Jabłka posypałam cynamonem i brązowym cukrem.

Wyjęłam z lodówki drugą część ciasta, rozwałkowałam na wielkość formy i przykryłam jabłka, sklejając w miarę możliwości brzegi z ciastem na spodzie.

Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.

Kiedy wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto.
Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody.

Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będzie to moje ulubione ciasto z jabłkami 🙂 Jest bajeczne w smaku! Proste w wykonaniu a w tej prostocie właśnie tkwi cały jego smak!

Użyłam tu dużych i soczystych jabłek. Trochę się obawiałam czy ciasto mi nie popłynie. Nic takiego się nie stało 🙂 Także proszę nie zrażać się tym, że traficie na jabłka „nie szarlotkowe”. Zrobiłam ten jabłecznik właśnie z takich i wyszło mi bardzo dobre 🙂

Polecam i smacznego życzę 🙂

Lidka

 
 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
1 rok temu

Jabłka i powidła? – to musi być pyszne 🙂

Margaretta
9 miesięcy temu

Oooo….ciekawe połączenie smakowe…powidła i jabłka😋😋

Zobacz także

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x