Ciasto Banoffee

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Przysmak na wyspach, ale chyba tu też 🙂 Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee. 
Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka.
Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre.
Składniki:

* 20 dkg herbatników kakaowych
* 1/2 kostki masła
* 1 puszka masy kajmakowej 460 g
* 5 szt bananów
* 400 ml śmietanki 30 %
* czekolada do posypania
* kilka kropel cytryny do ubitej śmietany


Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera. 
Dodałam do nich roztopione masło i wyrobiłam masę. 
Wylepiłam dno foremki o średnicy 24 cm i wstawiłam do lodówki. 
Po godzinie posmarowałam spód ciasteczkowy masą kajmakową z puszki a na to wyłożyłam banany pokrojone na ok 1 cm wysokości.
Ubiłam śmietanę na sztywno i dodałam do niej kilka kropel cytryny.
Wyłożyłam śmietanę na banany i wstawiłam do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi. 
Mam nadzieję, że pomysł przyda się 🙂
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x