Cześć!
Przysmak na wyspach, ale chyba tu też 🙂 Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee.
Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka.
Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre.
Składniki:
* 20 dkg herbatników kakaowych
* 1/2 kostki masła
* 1 puszka masy kajmakowej 460 g
* 5 szt bananów
* 400 ml śmietanki 30 %
* czekolada do posypania
* kilka kropel cytryny do ubitej śmietany
Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera.
Dodałam do nich roztopione masło i wyrobiłam masę.
Wylepiłam dno foremki o średnicy 24 cm i wstawiłam do lodówki.
Po godzinie posmarowałam spód ciasteczkowy masą kajmakową z puszki a na to wyłożyłam banany pokrojone na ok 1 cm wysokości.
Ubiłam śmietanę na sztywno i dodałam do niej kilka kropel cytryny.
Wyłożyłam śmietanę na banany i wstawiłam do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi.
Mam nadzieję, że pomysł przyda się 🙂
Smacznego!
Lidka