Cześć!
Bardzo popularne danie jakim są pulpety.
Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie.
Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym.
Składniki:
* 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki
* mąka do obtoczenia pulpetów
* 400 ml passaty pomidorowej
* 1 jajko
* ok. 2 łyżek bułki tartej
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* tymianek
Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.
Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki.
Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce).
Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem.
Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę.
Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem.
Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty → przepis
Smacznego!
Lidka