Cześć!
Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.
Upiekłam ciasto z dyni przepis i usmażyłam placuszki.
To o placuszkach teraz 🙂
Składniki:
* 2 szklanki startej dyni
* 1/2 czerwonej papryki
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz, imbir
* czosnek (opcjonalnie)
* olej do smażenia
Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam miąższ.
Ja swoją dynię rozdrobiłam za pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób.
Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy.
Wymieszałam.
Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.
Notatki:
* czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi
* świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy
* smażyłam na średnim ogniu
* doprawiać do swojego smaku
* można dodać posiekaną natkę z pietruszki
Smacznego!
Lidka
Mniam, jak dynia to biorę w ciemno.
Fajnie! 😀 Mam nadzieję, że posmakujesz w tej przekąsce 😀