Cześć!
Piekąc ciasta, gdzie w składzie są są same żółtka, pozostajemy z kłopotem co zrobić z białkami?
Można je zamrozić to raz.
Dwa: to można zaraz coś z nich upiec.
Upiekłam ciasto z migdałami i kokosem. Podczas pieczenia wydobywał się piękny zapach!
Po upieczeniu ciasto jest również aromatyczne i pyszne.
Dlatego też zachęcam do skorzystania z tej propozycji wykorzystania białek.
Składniki:
* 8 białek
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki wiórek kokosowych
* 1/2 szklanki zmielonych migdałów
* garść rodzynek
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy 8 g
* olejek migdałowy
* szczypta soli do białek
Masło rozpuściłam i ostudziłam.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier.
Produkty sypkie wymieszałam i wsypałam do ubitych białek. Mieszałam delikatnie, ale już nie mikserem a łyżką. Dolałam olejek migdałowy ok 1/3 buteleczki.
Kiedy ciasto było już wymieszane przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 27 x 9 cm. Wcześniej wyłożyłam ją pergaminem do pieczenia.
Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach w dobrze nagrzanym piekarniku.
Notatki:
* miałam płatki migdałowe 50 g i zmieliłam je w maszynce do kawy, można też drobniutko posiekać
* masła lub margaryny ma być 125 g
* 8 g cukru wanilinowego = 1/2 opakowania o tradycyjnej gramaturze
* zwracać uwagę na kolor ciasta już po 40 minucie pieczenia. Ma mieć kolor starego złota
Smacznego!
Lidka