Migdałowo – kokosowe ciasto z białek

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Piekąc ciasta, gdzie w składzie są są same żółtka, pozostajemy z kłopotem co zrobić z białkami?
Można je zamrozić to raz. 
Dwa: to można zaraz coś z nich upiec.
Upiekłam ciasto z migdałami i kokosem. Podczas pieczenia wydobywał się piękny zapach!
Po upieczeniu ciasto jest również aromatyczne i pyszne.
Dlatego też zachęcam do skorzystania z tej propozycji wykorzystania białek. 
Składniki:

* 8 białek
* 1 szklanka mąki 
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki wiórek kokosowych
* 1/2 szklanki zmielonych migdałów
* garść rodzynek
* 1/2 kostki masła lub margaryny 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy 8 g
* olejek migdałowy
* szczypta soli do białek

Masło rozpuściłam i ostudziłam.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Stopniowo dodawałam cukier.
Produkty sypkie wymieszałam i wsypałam do ubitych białek. Mieszałam delikatnie, ale już nie mikserem a łyżką. Dolałam olejek migdałowy ok 1/3 buteleczki. 
Kiedy ciasto było już wymieszane przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 27 x 9 cm. Wcześniej wyłożyłam ją pergaminem do pieczenia. 
Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach w dobrze nagrzanym piekarniku. 
Notatki:
* miałam płatki migdałowe 50 g i zmieliłam je w maszynce do kawy, można też drobniutko posiekać
* masła lub margaryny ma być 125 g
* 8 g cukru wanilinowego = 1/2 opakowania o tradycyjnej gramaturze
* zwracać uwagę na kolor ciasta już po 40 minucie pieczenia. Ma mieć kolor starego złota
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x