Tort kanapkowy

Autor Pieprzyć z Fantazją
Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności.
Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni taki robią.
Tu dziękuję kochani za podzielenie się swoim doświadczeniem w robieniu tego tortu :*
Okazało się, że wykonanie go właściwie nie jest bardzo skomplikowane a trzeba dać upust naszej własnej fantazji.
Tak też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia.
Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa.
Składniki:
 
* chleb tostowy (30-36 kromek)
* 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
* kilka korniszonów
* szynka ok. 20 dkg
* krewetki koktajlowe 30 dkg
* majonez
* 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
* śmietana 18%
* ogórki np. gruntowe
* jajka 6 sztuk
* szczypiorek
* koperek
* ser żółty
* cytryna
* pomidorki koktajlowe
* sól, pieprz
 
Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.
Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
* pasztet drobiowy
* 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka śmietany
Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.
Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
* 1 serek śmietankowy
* 1-2 ogórki (miałam gruntowe)
Następna warstwa to warstwa z szynki.
* szynka
* majonez
Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.
Następna warstwa to z pasty jajecznej.
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* majonez
* szczypiorek
* sól, pieprz
Jajka posiekałam bardzo drobno,  dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.
Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
* 20 dkg krewetek
* majonez 1-2 łyżki
* kilka kropel cytryny
Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.
To była ostatnia warstwa „kremu tortowego”.
Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami.
Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.
Odstawiłam do stężenia do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Lidka
Notatki:
* tu jest naprawdę dowolność dobierania składników.
* ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka
* proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki.
* każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą
* zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić.
* myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki)
masa z pasztetu i korniszonów
5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

wygląda niesamowicie 🙂

Unknown
5 lat temu

Wspaniale to wygląda muszę w próbować dziękuje za super przepis pozdrawiam Sylwia!

Margaretta
5 lat temu

Prezentuje się obłędnie i na pewno pysznie smakuje 😋😋

Unknown
5 lat temu

Wygląda praktycznie..😍napewno to zrobię…..

Unknown
5 lat temu

Wygląda przeapetycznie😍. Napewno wypróbuję przepis

Unknown
5 lat temu

super,świetny pomysl

Majka Peo Awantura
5 lat temu

Ślinka cieknie ������

Majka Peo Awantura
5 lat temu

😋😋😋😋

Translate »
9
0
Would love your thoughts, please comment.x