Wielkanoc

Żurek na wędzonce

Pinterest LinkedIn Tumblr
Na wielkanocnym stole obowiązkową pozycją jest żurek. Można go przygotować na wiele sposobów, co dom to inny przepis.
Ja swój żurek robię na zrobionym przez siebie zakwasie. Nastawiam go 2 tygodnie przed świętami.
Bardzo lubię w żurku aromat wędzonego mięsa, kości, dodaje to charakteru potrawie.  Ten  żurek wzbogaciłam dodatkiem warzyw.
To jest moja propozycja na wykonanie żurku.
Składniki:
* 0,5 kg wędzonych żeberek
* 0,5 kg wędzonych kości
* 1-2 białe surowe kiełbaski
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* zakwas do żurku 0,8 l
* śmietana 18% bądź maślanka
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* chrzan (korzeń lub ze słoiczka)
* majeranek
* sól, pieprz czarny
* ugotowane na twardo jajka jako wkładka
 
Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy.
Kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową.
Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.
Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości.
Wlałam zakwas przepis, którym mocno wcześniej wstrząsnęłam, żeby rozbić grudki z mąki. Zagotowałam.
Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu, bo wędzone kości czy żeberka same w sobie dostarczają sól. Bezpieczniej jest solić pod koniec gotowania.
Mięso z kości oskubałam i dodałam do żurku.
Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku.
Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka.
Notatki:
* co region to zwyczaj – nie ma potrzeby zabielać żurku
* jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika
* marchew i pietruszka nie są obowiązkowe
Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edi i Marco Voyager
1 rok temu

Mniam mniam mniam. apetyczność sama

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x