Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym to jak sama nazwa wskazuje ciasto ze śmietany i truskawek.
Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią.
Oczywiście do tego ciasta możecie użyć mrożonych truskawek. Ja często zamrażam mus truskawkowy a potem zimą cieszę się smakiem sezonowego ciasta.
Lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto poprawi Wam nastrój a rodzinę wprowadzi w zachwyt. No przynajmniej tak było u mnie 🙂
Oczywiście do tego ciasta możecie użyć mrożonych truskawek. Ja często zamrażam mus truskawkowy a potem zimą cieszę się smakiem sezonowego ciasta.
Lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto poprawi Wam nastrój a rodzinę wprowadzi w zachwyt. No przynajmniej tak było u mnie 🙂
Składniki:
* 900 ml śmietany 18%
* 700 – 800 ml musu z truskawek
* 4 łyżki żelatyny
* 2 śmietan-fix-y
* 4-5 łyżek cukru pudru
* owoce do dekoracji ciasta
* 2 galaretki winogronowe
Składniki na spód:
* 2 czekolady mleczne
* 20 dkg herbatników kakaowych
* 2 łyżki masła
Herbatniki zmieliłam na sypko.
Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści, ale nie zagotuje.Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami.
Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki.
Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam.
Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie.
Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki.
Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki.Ciasto jest pyszne i lekkie.
Notatki:
* można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach.
*tortownica zamykana średnica 24 cm.
* jeśli ktoś woli można użyć śmietany 30%, ale trzeba zmniejszyć ilość żelatyny do 1,5 łyżki
* śmietana 18% nie ubije się tak samo jak 30% i będzie rzadsza, stąd taka ilość żelatyny
Smacznego!
Lidka
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
fot. Martyna Bawolska |
podrzuć kawałeczek 🙂
super deser!