Sernik z mascarpone i musem morelowym

Autor
Cześć!
Zaczął się sezon na morele. Bardzo je lubię, bardziej nawet niż brzoskwinie. 
Prócz dżemów z moreli (a są przepyszne) robię często ciasto z dodatkiem świeżych moreli.
Składniki:

Na spód:

* 15 dkg mąki
* 15 dkg cukru
* 2 jajka rozmiar L
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* 4 łyżki oleju

Masa serowa:

* 400 g serka mascarpone 
* 200 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 śmietan – fix
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny

Mus:
*700 ml zblendowanych moreli
* 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa

Upiekłam biszkopt.
 
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka.
 
Mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę.
 
Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
 
Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
 
śmietanę razem ze śmietan – fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem.
Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.
 
Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.
 
Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.
 
Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki.
 
Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik.
 
Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.
 
Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne!
 
Notatki:
* morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy
* do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały
* cukru pudru do serka można dodać wedle własnego smaku
* zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać cukier wanilinowy bez dodatków i otartą skórkę z cytryny
* jeśli jajka będą mniejsze niż L, proponuję zważyć te co akurat mamy i dodać mąki i cukru tyle samo co ważą całe jajka ze skorupką, pozostałe składniki bez zmian
Smacznego!
Lidka

 

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
EfkaMama na pełnych obrotachCynamonowe szczęście Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Cynamonowe szczęście
Gość

mój Mąż jest fanem moreli 🙂 ja je lubię ale nie bardziej od innych owoców 🙂

Mama na pełnych obrotach
Gość

Takiego to ja jeszcze nie jadłam. Trzeba wypróbować ��

Efka
Gość

Super sernik

Zobacz także