Genialne w smaku domowe bułki do hamburgerów a nawet do kanapek. Moi domownicy bardzo lubią pieczywo właśnie z tego przepisu. Kiedy w planach mam przygotować domowe hamburgery to tylko z takimi bułkami. Są pyszne i rozpływają się w ustach, proste do wykonania.
Mąkę przesiałam do miski.
Do kubeczka wlałam ciepłą wodę, dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej), drożdże i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło.
Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło.
Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam. Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu.
Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut.
Notatki:
* ciasto na te bułki jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule
* piec do koloru złoto – brązowego, każdy piekarnik piecze inaczej i czas podany w przepisie może się zmienić
* przepis na kotlety do hamburgerów znajdziecie tutaj
Smacznego!
Lidka
Super domowe bułeczki. Te sklepowe przerażają mnie składem.
Bułeczki wyszły wspaniałe. Takie domowe są najlepsze 🙂
Piękne buły jak malowane,sama dawno nie robiłam,najlepsze 🙂
I tak oto możemy mieć zdrowy wcale nie taki FAST food 😉
wyglądają obłędnie! niezbyt dużo roboty a pewnie smak zupełnie inny niz tych kupionych w sklepie – chętnie wypróbuje przepis
wyglądają idealnie 🙂