Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją
W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Danie jest proste do przygotowania, bardzo smaczne i lekkie. Zaskoczyłam moją rodzinę pysznym daniem warzywnym. Oni wolą mięso i warzywa dla nich to tylko dodatki, ta cukinia z kaszą i pieczarkami smakowała im bardzo i to było dla mnie wielką pochwałą. Udało mi się mięsożerców skusić do zjedzenia całej porcji warzyw!
 
Składniki:
* 2 średniej wielkości cukinie
* 10 dkg kaszy jaglanej
* 8-10 pieczarek
* 10-15 dkg startego żółtego sera
* przyprawy: sól, oregano,  papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska
* natka z pietruszki
* oliwa z oliwek
* ketchup
* 1 łyżka masła
Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.
Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.
Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.
Farsz nałożyłam do wydrążonych połówek cukinii. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.
Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.
Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Bardzo smaczne jedzonko, polecam!
Notatki:
* jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami
* przed nałożeniem farszu można podsypać cukinię serem
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
5 lat temu

Uwielbiam zapiekaną cukinię. Pysznie!

Cynamonowe szczęście

jak z kaszą to dla mnie już bomba 😉

Margaretta
5 lat temu

Z kaszą jaglaną…czemu nie, chętnie wypróbuję 😋😋

Słodko Słodka
5 lat temu

Pyszne połączenie 🙂

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x