W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Danie jest proste do przygotowania, bardzo smaczne i lekkie. Zaskoczyłam moją rodzinę pysznym daniem warzywnym. Oni wolą mięso i warzywa dla nich to tylko dodatki, ta cukinia z kaszą i pieczarkami smakowała im bardzo i to było dla mnie wielką pochwałą. Udało mi się mięsożerców skusić do zjedzenia całej porcji warzyw!
Składniki:
* 2 średniej wielkości cukinie
* 10 dkg kaszy jaglanej
* 8-10 pieczarek
* 10-15 dkg startego żółtego sera
* przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska
* natka z pietruszki
* oliwa z oliwek
* ketchup
* 1 łyżka masła
Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.
Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.
Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.
Farsz nałożyłam do wydrążonych połówek cukinii. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.
Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.
Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Bardzo smaczne jedzonko, polecam!
Notatki:
* jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami
* przed nałożeniem farszu można podsypać cukinię serem
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam zapiekaną cukinię. Pysznie!
jak z kaszą to dla mnie już bomba 😉
Z kaszą jaglaną…czemu nie, chętnie wypróbuję 😋😋
Pyszne połączenie 🙂