Cześć!
Królowa jesieni: dynia.
W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach.
Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu.
Składniki:
* 50 dkg mięsa wołowego
* 25 dkg dyni
* 1 papryczka chilli
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki śmietanki 30%
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
*1/2 łyżeczki imbiru mielonego
* 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki
* suszony czosnek niedźwiedzi
* sól
* 1 liść laurowy
* 3 ziela angielskie
* 2 łyżki oleju
* natka pietruszki
Wołowinę pokroiłam w kawałki 1 cm x 2 cm i podsmażyłam w garnku z rozgrzanym olejem z każdej strony.
Podlałam 0,5 l wody i przykryłam pokrywką. Nastawiłam mały ogień i dusiłam aż wołowina zmięknie. W miarę potrzeby podlewałam wodą.
W tym czasie naszykowałam dynię. Obrałam ze skórki i oczyściłam środek z pestek i włókien. Pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm.
Kiedy wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie, dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Papryczkę chilli oczyściłam z nasion i pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry – dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego.
Kiedy zdjęłam gulasz z ognia dodałam odrobinę śmietanki 30 % i odstawiłam by danie przeszło smakiem.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki i dodatkowo suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Notatki:
* to jest porcja dla 2-3 osób
Smacznego!
Lidka
Taki gulasz to bym zjadła,przy tej pogodzie jesiennej idealny 🙂
Gulasz z dynią …czemu nie!
Warto wypróbować i poznawać nowe smaki
zachęcam do zrobienia. Nam bardzo smakował 🙂
Dynia jesienią w daniach jest niezastąpiona.