Ciasta i desery

Puszyste rogale śniadaniowe

Pinterest LinkedIn Tumblr
Puszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie.
Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście.
Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.
Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć.
 
Składniki:
* 60 dkg mąki
* 1/3 kostki masła 
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 4 dkg drożdży
* 3 łyżki cukru
* 1 jajko
* 1 płaska łyżeczka soli
* marmolada o dowolnym smaku
* 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali

Mąkę przesiałam przez sito.

Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.
Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.
Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. 

Smacznego!
Lidka

 

 

 


 

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
1 rok temu

Zapisuję przepis, rogaliki brzmią smakowicie!

Basia
1 rok temu

Zapisuję i zrobię u syna.

Lena
1 rok temu

są wspaniałe!

Unknown
1 rok temu

Ile tego masla w dag?

Basia
Basia
10 miesięcy temu
Reply to  Unknown

Około 7dkg w kostke 200 gramów

Grażka
Grażka
9 miesięcy temu

Zrobiłam i są pyszne!!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x