Racuszki maślane

Autor

Cześć!

Jeśli lubicie polskie pancakes to pomysł właśnie dla Was 🙂

Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię. Przepis dostałam od koleżanki z pracy.



Składniki:

* 2,5 dkg drożdży
* 3 szkl. mąki
* 1/4 kostki masła
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
* cukier wanilinowy opcjonalnie
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania


Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki. 
Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski.  Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto – brązowy kolor. 
Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia!
Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły. 
Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne.
Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.
Notatki:
* można dodać cukier wanilinowy
* ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.
Smacznego!
Lidka

5
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margaretta
Gość

Robię bez drożdży z odrobiną sody, muszę wypróbować ten przepis.

Agnes Agnieszka
Gość

Smacznie wyglądają

Izaa
Gość

uwielbiam takie racuszki

Słodko Słodka
Gość

Pyszne 🙂

Zobacz także