Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Autor
Cześć!
Propozycja na obiad, propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy.
W domu uwielbiamy łazanki a te są naszymi ulubionymi, no może z grzybami są smaczniejsze niż z pieczarkami:)
 Składniki:

* ok. 30 dkg makaronu łazanki
* 30 dkg kiszonej kapusty
* 20 dkg pieczarek
* 1 cebula
* olej rzepakowy
* sól, pieprz
Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię. Nie ma potrzeby płukać, jeśli ktoś lubi kwaśną.
Posiekałam nożem.
Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oleju i wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Usmażyłam na rumiano. 
Przełożyłam do innego naczynia a w tej samej patelni na 2 łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie. 
Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. 
Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam. 
Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem.
Notatki:
Świetnie do tego rodzaju jedzenia pasuje olej rzepakowy własnej roboty. Taki można kupić najczęściej na targu. To jest olej bez etykiet, prosto ze wsi. 
Ten olej jest bardzo aromatyczny i używam go najczęściej do potraw wigilijnych. W ciągu roku również jak tylko uda mi się go kupić poza sezonem 🙂
Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
9 miesięcy temu

obiad jak u babci!

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Jadłabym 🙂

Zobacz także

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x