Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Autor
Cześć!
Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! 🙂
Teraz kocham 🙂 Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.


Składniki:

Na ciasto:

* 500 g mąki
* 1/4 kostki masła
* szczypta soli
* woda ok. 60-70 st.C

Na farsz:

* 20 dkg kaszy gryczanej
*40 dkg białego sera
* 1 cebula
* kawałek słoninki ok. 15 dkg
* sól, pieprz

Dodatkowo na omastę:
* śmietana 
* stopiona słoninka z cebulką
* 1 łyżka oleju do gotowania 
* 1/2 łyżeczki soli do gotowania

Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować.
Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą. 
Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku. 
Zrobiłam ciasto. 
Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.
Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy.
Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi. 
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Agata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Pierogi love w każdej postaci 🙂

Agata
Gość

Kocham pierogi,a w tej wersji są absolutnie przepyszne. U mnie czasami do takiego farszu dodaję jeszcze boczek, wtedy są o niebo lepsze w smaku.

Zobacz także