Dania główne

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Pinterest LinkedIn Tumblr
Cześć!
Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! 🙂
Teraz kocham 🙂 Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.


Składniki:

Na ciasto:

* 500 g mąki
* 1/4 kostki masła
* szczypta soli
* woda ok. 60-70 st.C

Na farsz:

* 20 dkg kaszy gryczanej
*40 dkg białego sera
* 1 cebula
* kawałek słoninki ok. 15 dkg
* sól, pieprz

Dodatkowo na omastę:
* śmietana 
* stopiona słoninka z cebulką
* 1 łyżka oleju do gotowania 
* 1/2 łyżeczki soli do gotowania

Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować.
Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą. 
Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku. 
Zrobiłam ciasto. 
Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.
Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy.
Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi. 
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 
Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Pierogi love w każdej postaci 🙂

Agata
8 miesięcy temu

Kocham pierogi,a w tej wersji są absolutnie przepyszne. U mnie czasami do takiego farszu dodaję jeszcze boczek, wtedy są o niebo lepsze w smaku.

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Mieszkam na Lubelszczyźnie od urodzenia, a ani w domu rodzinnym ani u znajomych nikt nie robił tych pierogów:( muszę spróbować, tylko jak przekonać do naszych smaków męża – flancowanego Kurpia….

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x