Ciasto Pocałunek Murzyna to ciasto składające się z trzech różnych warstw ciasta i przekładane masą budyniową. Jedna warstwa ciasta jest z dodatkiem bakalii, druga z dodatkiem maku a trzecia z dodatkiem kakao.
Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same 😉
Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie 😉
Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne!
Składniki:
Na ciasto:
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. śmietany 18%
* 1 szkl. mąki
* 1 jajko rozm. L
* 1 płaska łyżka sody
* 1 łyżka octu
Dodatkowo:
* 3 łyżki maku suchego
* 2 łyżki kakao
* 1/2 szkl. orzechów włoskich
* 1/2 szkl. rodzynków
Masa:
* 1 masło 200 g
* 1 budyń waniliowy
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
*1/2 l mleka
* 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Polewa:
* 1 tabliczka czekolady
* 1/3 szklanki śmietany 30%
* 1-2 łyżki wody
Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki.
Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach.
Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.
Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem.
Przełożyłam placki.
Polałam polewą.
W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polałam ciasto.
Notatki:
* bakalii można dać odrobinę mniej, jeśli ktoś nie lubi dużych ilości
Smacznego!
Lidka
Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂
W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌
Ile mleka do tego budyniu ?
0,5 l mleka potrzeba 🙂
W jakiej kolejności układać placki ciasta
Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa
Ciasto jest super👍
śmietana ma byc kwasna ?
Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.
Beata śmietana taka zwykła z kubeczka w sklepie 18 % Ja miałam z dyskontu (dość znanego 🙂 )
Ella, wychodzi mało ciasta bo to mają być 3 cieniutkie placki. Cienko trzeba rozsmarować na pergaminie do pieczenia. Ono urośnie i tak i jak ostygnie ładnie odchodzi od papieru.
Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂
Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕
to jednak stawiam na to, że Twoja forma jest odrobinę za duża.
A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.
kolejność układania placków jest dowolna. Ja na spód położyłam ciasto bakaliowe, w środek kakaowe i na górę z makiem 🙂
Unknow cieszę się bardzo :*
Jakie apetyczne cudo!
Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent
ja do polewy dodaję czekoladę jaką mam akurat na stanie w kuchni w szafkach. Deserowa, mleczna – tych najczęściej używam do polew.
Pyszne 🙂
Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?
Zrób z dwóch porcji. Jeśli o orzechy chodzi to moje częściowo były w drobnych kawałkach a częściowo zmielone na grubszy piasek.
Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)
Śmietana słodka czy ukwaszona?
A można zamiast 18 śmietany dać 30?
proponowałabym 18% jednak 🙂
No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!
Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »
Oczywiście, nie będe wyprowadzać Cię ze swojej racji. Każdy ma swoją i swoje doświadczenia. Określanie doświadczeń innych bzdurą nie jest zbyt grzeczne.
Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki
Można, jak najbardziej. Pozostawić tylko w chłodnym miejscu przez ten czas.
Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.