Pocałunek Murzyna – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Pocałunek Murzyna to ciasto składające się z trzech różnych warstw ciasta i przekładane masą budyniową. Jedna warstwa ciasta jest z dodatkiem bakalii, druga z dodatkiem maku a trzecia z dodatkiem kakao.
Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same 😉
Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie 😉
Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne!
 
Składniki:
 
Na ciasto:
 
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. śmietany 18%
* 1 szkl. mąki
* 1 jajko rozm. L
* 1 płaska łyżka sody
* 1 łyżka octu
 
Dodatkowo:
 
* 3 łyżki maku suchego
* 2 łyżki kakao
* 1/2 szkl. orzechów włoskich
* 1/2 szkl. rodzynków
 
Masa:
 
* 1 masło 200 g
* 1 budyń waniliowy
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
*1/2 l mleka
* 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
 
Polewa:
 
* 1 tabliczka czekolady
* 1/3 szklanki śmietany 30%
* 1-2 łyżki wody
Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki.
Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach.
Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.
Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem.
Przełożyłam placki.
Polałam polewą.
W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polałam ciasto.
Notatki:
* bakalii można dać odrobinę mniej, jeśli ktoś nie lubi dużych ilości
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

3.7 56 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂

Margaretta
4 lat temu

W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌

tskwarczynski
4 lat temu

Ile mleka do tego budyniu ?

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

W jakiej kolejności układać placki ciasta

Jianna
Jianna
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa

Unknown
4 lat temu

Ciasto jest super👍

Beata Osinska
4 lat temu

śmietana ma byc kwasna ?

Ella
4 lat temu

Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.

Unknown
4 lat temu

Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂

Unknown
4 lat temu

Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕

Unknown
4 lat temu

A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.

Di bloguje
4 lat temu

Jakie apetyczne cudo!

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent

slodki.zakatek
4 lat temu

Pyszne 🙂

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?

slodki.zakatek
4 lat temu

Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)

Unknown
4 lat temu

Śmietana słodka czy ukwaszona?

Wiktoria
Wiktoria
4 lat temu

A można zamiast 18 śmietany dać 30?

Irena - Hooltaye w podróży

No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!

Mateusz
Mateusz
2 lat temu

Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »

Aga
Aga
2 lat temu

Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki

Mirosława
Mirosława
10 miesięcy temu

Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.

Marek
Marek
3 miesięcy temu

Ciasto świetne,robię je od lat. Podane proporcje na JEDNEJ warstwie dadzą przy średniej blaszce półtora do dwu centymetrów ciasta- czyli z kremem da klasyczne osiem cm. Ja od zawsze daję drobno pokrojone figi suszone. Orzechy są za twarde przy tym cieście,rodzynki z kolei zbyt słodkie i ciapate. Figi dają rewelacyjny smak. Wtedy nie trzeba już żadnej polewy- figowe zostaję na górze

Translate »
35
0
Would love your thoughts, please comment.x