Ciasto Muszyna to klasyczny, domowy wypiek z trzech warstw ciasta o różnych smakach, przełożonych kremową masą budyniową i czekoladową polewą. Poznaj przepis!
Lubisz ciasta z duszą i historią? Mam coś dla Ciebie – retro ciasto Muszyna, które od lat gości na domowych stołach, zwłaszcza w święta i rodzinne uroczystości. To wypiek, który nie tylko cieszy oko pięknymi warstwami, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i różnorodnością składników. W jednym cieście znajdziesz mak, bakalie, delikatne kakao oraz kremową masę budyniową – a całość wieńczy czekoladowa polewa. Brzmi jak wspomnienie z dzieciństwa? I bardzo dobrze, bo właśnie taki efekt daje to ciasto – smakuje jak z zeszytu babci, pachnie jak stare dobre czasy i znika w okamgnieniu.
Ciasto Muszyna idealnie wpisuje się w trend na domowe wypieki w stylu retro – nieprzekombinowane, a jednocześnie efektowne i sycące. Z łatwo dostępnych składników stworzysz trójwarstwowy deser, który zachwyci domowników i gości. To nie tylko przepis, to powrót do przeszłości, do rodzinnych spotkań, zapachu pieczonego ciasta i kuchni pełnej ciepła. Jeśli szukasz przepisu, który zrobi wrażenie, a przy tym nie wymaga skomplikowanych technik – to właśnie Muszyna.
Może również zechcesz poznać przepis na prześniaka?
📖Składniki:
🥣 Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem i dzielimy masę na 3 części.
Do pierwszej części dodajemy przesiane kakao, do drugiej – suchy mak, a do trzeciej – orzechy i rodzynki.
Każdą z mas pieczemy osobno w foremce 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, po 20–25 minut w temperaturze 180°C.
Studzimy wszystkie warstwy.
Przygotowanie masy:
Gotujemy budyń z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy.
Ucieramy masło i łączymy z zimnym budyniem.
Można dodać wiórki kokosowe dla dodatkowego aromatu.
Polewa:
Czekoladę łamiemy i podgrzewamy z wodą i śmietaną w rondelku – nie gotujemy.
Gdy masa się połączy i będzie jednolita – polewamy gotowe ciasto.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy warstwę np. z makiem, następnie połowę masy budyniowej.
Układamy drugą warstwę (np. z bakaliami), znowu masa.
Ostatnia warstwa – np. z kakao – i polewa na wierzch.
Schładzamy kilka godzin, najlepiej całą noc.
🧁 Notatki:
Ilość bakalii możesz zmniejszyć, jeśli nie przepadasz za ich intensywnym smakiem.
To ciasto w klimacie retro – idealne na święta i rodzinne uroczystości!
Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂
W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌
Ile mleka do tego budyniu ?
0,5 l mleka potrzeba 🙂
W jakiej kolejności układać placki ciasta
Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa
Ciasto jest super👍
śmietana ma byc kwasna ?
Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.
Beata śmietana taka zwykła z kubeczka w sklepie 18 % Ja miałam z dyskontu (dość znanego 🙂 )
Ella, wychodzi mało ciasta bo to mają być 3 cieniutkie placki. Cienko trzeba rozsmarować na pergaminie do pieczenia. Ono urośnie i tak i jak ostygnie ładnie odchodzi od papieru.
Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂
Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕
to jednak stawiam na to, że Twoja forma jest odrobinę za duża.
A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.
kolejność układania placków jest dowolna. Ja na spód położyłam ciasto bakaliowe, w środek kakaowe i na górę z makiem 🙂
Unknow cieszę się bardzo :*
Jakie apetyczne cudo!
Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent
ja do polewy dodaję czekoladę jaką mam akurat na stanie w kuchni w szafkach. Deserowa, mleczna – tych najczęściej używam do polew.
Pyszne 🙂
Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?
Zrób z dwóch porcji. Jeśli o orzechy chodzi to moje częściowo były w drobnych kawałkach a częściowo zmielone na grubszy piasek.
Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)
Śmietana słodka czy ukwaszona?
A można zamiast 18 śmietany dać 30?
proponowałabym 18% jednak 🙂
No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!
Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »
Oczywiście, nie będe wyprowadzać Cię ze swojej racji. Każdy ma swoją i swoje doświadczenia. Określanie doświadczeń innych bzdurą nie jest zbyt grzeczne.
Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki
Można, jak najbardziej. Pozostawić tylko w chłodnym miejscu przez ten czas.
Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.
Ciasto świetne,robię je od lat. Podane proporcje na JEDNEJ warstwie dadzą przy średniej blaszce półtora do dwu centymetrów ciasta- czyli z kremem da klasyczne osiem cm. Ja od zawsze daję drobno pokrojone figi suszone. Orzechy są za twarde przy tym cieście,rodzynki z kolei zbyt słodkie i ciapate. Figi dają rewelacyjny smak. Wtedy nie trzeba już żadnej polewy- figowe zostaję na górze
To jestpomysł! Jednak gdy zaczęłam to ciasto piec to u mnie w sklepie nie można było kupić nic prócz rodzynek czy suszonych śliwek. Fajnie, że przepis dało się zmodyfikować i to bardzo pomysłowo <3