Retro ciasto Muszyna – z makiem, bakaliami i budyniową masą

Autor Pieprzyć z Fantazją
ciasto z masą budyniową i bakaliami

Ciasto Muszyna to klasyczny, domowy wypiek z trzech warstw ciasta o różnych smakach, przełożonych kremową masą budyniową i czekoladową polewą. Poznaj przepis!

Lubisz ciasta z duszą i historią? Mam coś dla Ciebie – retro ciasto Muszyna, które od lat gości na domowych stołach, zwłaszcza w święta i rodzinne uroczystości. To wypiek, który nie tylko cieszy oko pięknymi warstwami, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i różnorodnością składników. W jednym cieście znajdziesz mak, bakalie, delikatne kakao oraz kremową masę budyniową – a całość wieńczy czekoladowa polewa. Brzmi jak wspomnienie z dzieciństwa? I bardzo dobrze, bo właśnie taki efekt daje to ciasto – smakuje jak z zeszytu babci, pachnie jak stare dobre czasy i znika w okamgnieniu.

Ciasto Muszyna idealnie wpisuje się w trend na domowe wypieki w stylu retro – nieprzekombinowane, a jednocześnie efektowne i sycące. Z łatwo dostępnych składników stworzysz trójwarstwowy deser, który zachwyci domowników i gości. To nie tylko przepis, to powrót do przeszłości, do rodzinnych spotkań, zapachu pieczonego ciasta i kuchni pełnej ciepła. Jeśli szukasz przepisu, który zrobi wrażenie, a przy tym nie wymaga skomplikowanych technik – to właśnie Muszyna.

Może również zechcesz poznać przepis na prześniaka?

 
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
 

📖Składniki:

Na ciasto:
 
1 szkl. cukru
✅1 szkl. śmietany 18%
✅1 szkl. mąki
✅1 jajko rozm. L
✅1 płaska łyżka sody
✅1 łyżka octu
 
Dodatkowo:
 
3 łyżki maku suchego
✅2 łyżki kakao
✅1/2 szkl. orzechów włoskich
✅1/2 szkl. rodzynków
 
Masa:
 
1 masło 200 g
✅1 budyń waniliowy
✅3 łyżki cukru
✅2 łyżeczki cukru wanilinowego
✅1/2 l mleka
✅1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
 
Polewa:
 
✅1 tabliczka czekolady 100 g
✅1/3 szklanki śmietany 30%
✅1-2 łyżki wody
 
 

🥣 Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem i dzielimy masę na 3 części.

  2. Do pierwszej części dodajemy przesiane kakao, do drugiej – suchy mak, a do trzeciej – orzechy i rodzynki.

  3. Każdą z mas pieczemy osobno w foremce 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, po 20–25 minut w temperaturze 180°C.

  4. Studzimy wszystkie warstwy.

Przygotowanie masy:

  1. Gotujemy budyń z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy.

  2. Ucieramy masło i łączymy z zimnym budyniem.

  3. Można dodać wiórki kokosowe dla dodatkowego aromatu.

Polewa:

  1. Czekoladę łamiemy i podgrzewamy z wodą i śmietaną w rondelku – nie gotujemy.

  2. Gdy masa się połączy i będzie jednolita – polewamy gotowe ciasto.

Składanie ciasta:

  1. Na spód dajemy warstwę np. z makiem, następnie połowę masy budyniowej.

  2. Układamy drugą warstwę (np. z bakaliami), znowu masa.

  3. Ostatnia warstwa – np. z kakao – i polewa na wierzch.

  4. Schładzamy kilka godzin, najlepiej całą noc.


🧁 Notatki:

  • Ilość bakalii możesz zmniejszyć, jeśli nie przepadasz za ich intensywnym smakiem.

  • To ciasto w klimacie retro – idealne na święta i rodzinne uroczystości!

 
Smacznego!
Lidka
 
 
 
 
 
retro ciasto z makiem
 
retro ciasto z makiem
3.7 62 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
5 lat temu

Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂

Margaretta
5 lat temu

W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌

tskwarczynski
5 lat temu

Ile mleka do tego budyniu ?

Anonimowy
Anonimowy
5 lat temu

W jakiej kolejności układać placki ciasta

Jianna
Jianna
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa

Unknown
5 lat temu

Ciasto jest super👍

Beata Osinska
5 lat temu

śmietana ma byc kwasna ?

Ella
5 lat temu

Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.

Unknown
5 lat temu

Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂

Unknown
5 lat temu

Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕

Unknown
5 lat temu

A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.

Di bloguje
5 lat temu

Jakie apetyczne cudo!

Anonimowy
Anonimowy
5 lat temu

Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent

slodki.zakatek
5 lat temu

Pyszne 🙂

Anonimowy
Anonimowy
5 lat temu

Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?

slodki.zakatek
5 lat temu

Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)

Unknown
5 lat temu

Śmietana słodka czy ukwaszona?

Wiktoria
Wiktoria
5 lat temu

A można zamiast 18 śmietany dać 30?

Irena - Hooltaye w podróży

No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!

Mateusz
Mateusz
4 lat temu

Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »

Aga
Aga
3 lat temu

Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki

Mirosława
Mirosława
1 rok temu

Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.

Marek
Marek
1 rok temu

Ciasto świetne,robię je od lat. Podane proporcje na JEDNEJ warstwie dadzą przy średniej blaszce półtora do dwu centymetrów ciasta- czyli z kremem da klasyczne osiem cm. Ja od zawsze daję drobno pokrojone figi suszone. Orzechy są za twarde przy tym cieście,rodzynki z kolei zbyt słodkie i ciapate. Figi dają rewelacyjny smak. Wtedy nie trzeba już żadnej polewy- figowe zostaję na górze

Translate »
35
0
Would love your thoughts, please comment.x