Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)

Autor
Cześć!
Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu. 


Składniki:


* 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków


* 1 kg cebuli
* 1 kg papryki


Na zalewę:



* 250 ml oleju


* 250 ml octu
* 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
* 0,5 l wody
* 1 łyżka czubiasta soli

Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak.
Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.

Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki – tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.

Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.

Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.

Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu.
Przechowuje się bardzo dobrze.

Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.

Smacznego!

Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Di bloguje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Di bloguje
Gość

Uwielbiam takie połączenie.

Zobacz także