Śledzie w śmietanie

Autor
Cześć!
Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta. 
Składniki:


* 4 płaty śledziowe a’la matias

* 2 łyżki majonezu
* 5 – 6 łyżek śmietany
* 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
* 1 cebula
* sól, cukier, pieprz 
* 1/5 szklanki octu 10%


Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin.
Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.

Zrobiłam sos śmietanowy.

Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną  dodałam do majonezu i śmietany.

Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu.

Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet.

Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.

Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.

Notatki:
*kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.
* ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku
* ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej
* ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach
* najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach

Smacznego!

Lidka

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
UnknownSłodko SłodkaIzaa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Izaa
Gość

takiego śledzika to bym sobie zjadła

Słodko Słodka
Gość

Smaczne 🙂

Unknown
Gość

PYSZNE

Zobacz także