Śledzie z suszonymi pomidorami

Autor
Cześć!
Śledzie w musztardzie, w śmietanie, po myśliwsku i jeszcze znajdę kilka rodzajów. Pod każdą postacią je uwielbiam. 
Jako przekąska, jako przekąska na święta czy inną uroczystość zawsze mile widziane na stole.
Te zrobiłam wedle własnego smaku tym razem z suszonymi pomidorami. Są pyszne!

Składniki:

* 3 matiasy
* 5 szt. kawałków suszonych pomidorów z zalewy
* 2 większe ząbki czosnku
* 1 nieduża cebula
* 1/2 łyżeczka bazylii suszonej
* 1/2 łyżeczki oregano
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego
* olej z zalewy z suszonych pomidorów (ok. 1/3 szklanki)
* 1/3 szklanki octu
* 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
Matiasy opłukałam i moczyłam przez godzinę w zimnej wodzie.
Po tym czasie odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok 1-2 cm.
Suszone pomidory z zalewy pokroiłam drobno i przełożyłam do miski. Czosnek posiekałam i połączyłam z pomidorami. 
Cebulę pokroiłam w piórka i zarumieniłam na złoto na oleju. Wystudzoną przełożyłam do miski. 
Dodałam oregano i bazylię. 
Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet. 
Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach. 
Notatki:
* jeśli ktoś nie lubi kwaśnych, można dodać odrobinę mniej octu a w to miejsce wlać olej rzepakowy bądź z zalewy z pomidorów
* podałam porcję na słoik 0,5 l
* dobrze będzie jeśli zalewa będzie zakrywać matiasy w słoiku. Jeśli będzie sporo poniżej poziomu śledzi proporcjonalnie zwiększyć
Smacznego!
Lidka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także