Cytrynowiec – ciasto

Autor
Cytrynowiec to pyszne i orzeźwiające ciastko na każdą okazję, można je jeść bez końca. Moi goście  jak i domownicy byli zachwyceni jego lekkością. Robię to ciasto nie tylko od święta, ale zawsze wtedy kiedy chcę jakiejś odmiany w menu domowej cukierni. Ciasto puszek – tak mogę je nazwać. Nie obawiajcie się, że to ciasto jest bardzo kwaśne. Ten kwasek z cytryny jest delikatny i nie dominuje mocno, ale fantastycznie podkręca lekkość ciasta.
 
 
 Składniki:
 * Na biszkopt:
 * 5 jajek rozm. L
* 5 łyżek mąki
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa cytrynowa:
 * 2 szklanki wody
* 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny)
* 1 masło 20 dkg
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 1 szklanka cukru
 Bita śmietana:
 * 330 – 350 ml śmietanki 30 %
* 1 galaretka cytrynowa
 Polewa:
 * 12 dkg masła
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki wody
* 3 łyżki śmietany 30 %
* 1 łyżeczka żelatyny
 Dodatkowo:
 * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg
 
 

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam.

Piekłam w blaszce 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Zagotowałam 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W drugiej szklance wody wymieszałam budyń i wlewałam do gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia.

Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę.
Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno.
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową.
Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki.

Zrobiłam polewę.

Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam.

W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy.

Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze.

Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki.

Notatki:
*użyłam do wykończenia ciasta  herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki.
*biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca.
*można dolać odrobinę więcej soku z cytryn tak do 3/4 szklanki.

Smacznego!

Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Unknown
Gość

Ciasto bede piekla na swieta wyglada na pyszne.Pozdrawiam

Zobacz także