Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam.
Piekłam w blaszce 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Zagotowałam 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W drugiej szklance wody wymieszałam budyń i wlewałam do gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia.
Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę.
Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno.
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową.
Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki.
Zrobiłam polewę.
Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam.
W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy.
Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze.
Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki.
Notatki:
*użyłam do wykończenia ciasta herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki.
*biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca.
*można dolać odrobinę więcej soku z cytryn tak do 3/4 szklanki.
Smacznego!
Lidka


Ciasto bede piekla na swieta wyglada na pyszne.Pozdrawiam