Boże Narodzenie

Kapusta z grochem

Pinterest LinkedIn Tumblr

Kapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne.

Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor.
Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne!
To właśnie moje dzieciństwo 🙂

Składniki:
* 0,5 kg kapusty kiszonej
* niepełna szklanka grochu „połówki”
* 1 cebula
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego
* 5 kulek ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* majeranek
* sól
* pieprz

 

Kapustę przelałam woda i odcisnęłam.

Przełożyłam do garnka, zalałam wodą równo z kapustą i dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i włączyłam ogień pod garnkiem. Ugotowałam do miękkości.

Groch opłukałam i ugotowałam w rondlu. Odcedziłam.

Dodałam groch do kapusty, posoliłam i chwilę jeszcze gotowałam.

Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podrumieniłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam do kapusty. Wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz dosypałam 1 łyżkę majeranku.

Pomocne przy przyrządzaniu potrawy były naczynia Ambition https://ambition.pl/.

Smacznego!
Lidka


Święta z dbałością

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x