Ciasta i desery

Pijane rodzynki – ciasto

Pinterest LinkedIn Tumblr
Pijane rodzynki to ciasto biszkoptowe z masą budyniową i rodzynkami w czekoladzie.
Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci 🙂 Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem.
Ciasto na każdą okazję, pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.
 
 
 
Składniki:
 
Na ciasto:
 * 7 jajek rozm. L
* 7 łyżek cukru 
* 7 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Na krem:
 * 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
* 5 łyżek cukru
* 0,5 l mleka
* 20 dkg masła
 
Na polewę:
 * 30 dkg rodzynek
* 1/2 szklanki rumu
* 1 czekolada gorzka
* 1 czekolada mleczna lub deserowa
* 10 dkg masła
Rodzynki zalałam rumem na 12 godzin.
Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam.
Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie.
Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35×20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Do drugiej części ciasta dodałam przesiane kakao i wymieszałam. Piekłam tak samo jak pierwszą część ciasta.
Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam.
Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone masło do gotującego się budyniu. Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem.
Gorącą masę wylałam na jasny blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim ciemnym blatem. Polałam polewą z rodzynkami.
W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam.
Do polewy czekoladowej dodałam rodzynki odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta.
Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki:
* zamiast rumu można rodzynki namoczyć w wódce z dodatkiem olejku rumowego
* alkoholem z moczenia rodzynek można nasączyć biszkopt
Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
11 miesięcy temu

na to ciasto od dawna mam chęć

Lena
11 miesięcy temu

genialne ciacho!

slodki.zakatek
11 miesięcy temu

Tyle tu ciekawych przepisów. Dostalam oczoplasu!

Di bloguje
11 miesięcy temu

Ale pyszne ciacho!

Unknown
11 miesięcy temu

Bardzo łanie,ciekawie i apetycznie wygląda to ciasto musi być chyba bardzo dobre.

Myśli Potarganej
10 miesięcy temu

Jako pierwsze mi się pokazało po wspaniałej informacji, że ruszyła twoja strona na nowym serwerze 🙂 Przypadek? Nie sądzę? Opijamy ! Gratulacje Lidziu 🙂

Małgorzata
9 miesięcy temu

Jak pijane to biorę w ciemno! Robiłam ciasto z pijanymi śliwkami więc podejrzewam, że to również by mi bardzo posmakowało. Tym bardziej, że wygląda bardzo kusząco i apetycznie!

Minimili
9 miesięcy temu

Szkoda, że rodzynki trzeba zalać na 12 godzin. Nie wiem, czy doczekam;-)

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x