Cześć!
Tym razem na obiad zrobiłam risotto z piersią z kurczaka i grzybami suszonymi. W miarę szybko je się przygotowuje, trzeba tylko poczekać aż grzyby namiękną.
Może moja rodzina nie przepada za ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało.
Składniki:
* 30 dkg ryżu
* 25 – 30 dkg piersi kurczaka
* 1 papryka czerwona albo żółta
* 40 g grzybów suszonych
* 4-6 pieczarek
* 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
* 2 ząbki czosnku
* 400 ml bulionu
* masło
* natka pietruszki
* sól, pieprz
Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam.
Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut.
Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam do risotto.
Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino.
Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam na 10-15 minut i nakładałam na talerze. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki:
* miałam bulion drobiowy
* miałam ryż do risotto
Smacznego!
Lidka
Lubię takie dania. Pycha!