Boże Narodzenie

Ryba po grecku

Pinterest LinkedIn Tumblr
Cześć!
Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania – taka przekąska sprawdza się zawsze!
Składniki:
 
* ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
* 3 duże marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera
* 10 cm pora
* 1 cebula biała
* 1 papryka
 * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
* 1-2 łyżki oleju
* przyprawy: sól, pieprz
* natka pietruszki
* mąka do obtoczenia ryby
* olej do smażenia ryby i warzyw
Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Usmażone układałam na ręczniku papierowym.
Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.
Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.
W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.
Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.
Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
Notatki:
* miałam świeże filety z dorsza czarnego
Smacznego!
Lidka
\

 

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
10 miesięcy temu

Dawno nie robiłam, trzeba znów zrobić, bo po tych zdjęciach dostałam apetytu na rybkę

Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Robię zawsze na Wigilię właśnie,najlepsza jak postoi w lodówce 🙂

Unknown
9 miesięcy temu

A czy te warzywa nie sa suche ?

Irena-Hooltayewpodróży
8 miesięcy temu

Uwielbiam przy każdej okazji.Ze świętami mi się nie kojarzy ten przepis.Lubię latem na zimno.
Jadam wszelkie dania z rybą.
Ryba po grecku,niby takie same składniki u każdego,a każde danie smakuje inaczej.
Pychota!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x