Ryba po grecku

Autor
Cześć!
Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania – taka przekąska sprawdza się zawsze!
Składniki:
 
* ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
* 3 duże marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera
* 10 cm pora
* 1 cebula biała
* 1 papryka
 * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
* 1-2 łyżki oleju
* przyprawy: sól, pieprz
* natka pietruszki
* mąka do obtoczenia ryby
* olej do smażenia ryby i warzyw
Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Usmażone układałam na ręczniku papierowym.
Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.
Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.
W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.
Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.
Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
Notatki:
* miałam świeże filety z dorsza czarnego
Smacznego!
Lidka
\

 

 

 

 

 

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Irena-Hooltayewpodróży Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margaretta
Gość

Dawno nie robiłam, trzeba znów zrobić, bo po tych zdjęciach dostałam apetytu na rybkę

Słodko Słodka
Gość

Robię zawsze na Wigilię właśnie,najlepsza jak postoi w lodówce 🙂

Unknown
Gość

A czy te warzywa nie sa suche ?

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Uwielbiam przy każdej okazji.Ze świętami mi się nie kojarzy ten przepis.Lubię latem na zimno.
Jadam wszelkie dania z rybą.
Ryba po grecku,niby takie same składniki u każdego,a każde danie smakuje inaczej.
Pychota!

Zobacz także