Boże Narodzenie

Śledzie po węgiersku

Pinterest LinkedIn Tumblr
Cześć!
Propozycja na przekąskę na każdą okazję a  na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.

Składniki:

* 3 płaty śledziowe a’la matias
* 4 pieczarki średniej wielkości
* 1 cebula
* 1 papryka średniej wielkości
* 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/5 łyżeczki papryki ostrej
* 1/5 szklanki octu
* 1/5 szklanki oleju
* 2 łyżki oleju do smażenia
* sól
* 1 -2 łyżki koncentratu pomidorowego

Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 3 godziny, podmieniłam w międzyczasie wodę.
Na 2 łyżkach oleju usmażyłam cebulę i pieczarki. Dołożyłam paprykę pokrojoną w paski, ale w połowie czasu smażenia. Posoliłam odrobinę. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i trzymałam na ogniu aż zacznie wrzeć. Zdjęłam z palnika i ostudziłam.
Jak warzywa były już zimne dolałam ocet i pozostałą część oleju, dodałam papryki w proszku, wymieszałam i połączyłam ze matiasami pokrojonymi w paski 1,5 – 2 cm.
Naczynie ze śledziami odstawiłam do lodówki na całą noc. Najlepiej jak pozostaną w zamkniętym naczyniu ok. doby.
Notatki:
* octu dodawać wedle własnego smaku, nie każdy lubi kwaśne
* papryki dodałam tak na czubek łyżeczki do herbaty, proszę dodawać jej wedle własnego smaku
* można zamienić paprykę surową na konserwową
* miałam połowę żółtej i połowę czerwonej papryki
Smacznego!
Lidka

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

pyszne muszą być takie śledziki

Słodko Słodka
1 rok temu

Takie śledzie to mogę jeść :-)Pyszna propozycja podania śledzi 🙂

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Brzmi pysznie, wiec zapisuję i robię!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x