Zakwas z czerwonych buraków

Autor
Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia 🙂
Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.
 Składniki:
 
* słoik 0,9 -1 l
* 50 dkg obranych czerwonych buraków
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 płaska łyżka soli
* przegotowana letnia woda
 
 
W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.
Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.
Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!
Smacznego!
Lidka

zakwas na drugi dzień

 

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
UnknownKwas z burakaLena Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość

najlepszy do świątecznego barszczu 🙂

Kwas z buraka
Gość

Juz raz robilam ale sie skonczyl wlasnie kupilam buraki i bede robila nastepny (pychota)

Unknown
Gość

a ja dodaje jeszcze korzen chrzanu i kromke chleba razowego

Zobacz także