Piernik (dwa dni dojrzewający)

Autor

Piernik dwa dni dojrzewający. Koleżanki z pracy stwierdziły, że smakiem przypomina on popularne Katarzynki. Jest bardzo smaczny.
Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą.

Piernik można upiec kilka dni przed świętami.

Składniki:
* 80 dkg mąki
* 1 szklanka cukru
* 0,33 l miodu naturalnego
* 5 dkg masła
* 4 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1 opakowanie przyprawy do piernika
* 1 szklanka mleka
* bakalie (opcjonalnie)
* marmolada
 
Polewa:
* 10 dkg masła
* 2 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka żelatyny
Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam.
Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.
Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21×24 cm. Można oczywiście upiec w keksówkach dwa osobne placki.
Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach.
Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.
Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą.
Ozdobiłam wierzch piernika posypką.

Smacznego!
Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Wygląda zjawiskowo 🙂

Zobacz także