Sałatka śledziowa z pieczarkami

Autor
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Tu użyłam pieczarek marynowanych, jednak smakowo nie stoi na przeszkodzie by dodać pieczarki pokrojone w plastry i podduszone na oleju.
O tej sałatce mogę tylko powiedzieć, że zyskała uznanie w moim domu i wśród młodzieży. Polecam w takim razie zrobić taką!
Składniki:
* 8 płatów śledziowych a’la matias
*1 puszka kukurydzy
* 8-10 łyżek marynowanych pieczarek w plastrach
* 1 cebula czerwona
* 4 jajka ugotowane  na twardo
* 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
* majonez (gęsty)
* sól, pieprz
* szczypiorek 
* ocet albo sok z cytryny
  
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie ją w tym czasie.
Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm.
Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą oraz pieczarkami. Ogórki pokroiłam w plastry (jak są większe można drobniej). Wymieszałam wszystko i dodałam śledzie. Dołożyłam 3 łyżki majonezu, oprószyłam pieprzem, dosypałam soli i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia, w którym miałam podawać na stół. Przed podaniem pokroiłam jajka w kostkę i posypałam po wierzchu. Szczypiorek pokroiłam i oprószyłam nim sałatkę.
Notatki:
* zanim wyłoży się sałatkę do miski, w której podajemy, dobre jest kilka godzin ją przetrzymać w lodówce i ponownie wymieszać
* skropiłam śledzie dość obficie octem. Tym co za nim nie przepadają polecam sok z cytryny
Smacznego!
Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Zapisuje do testowania 😉 Brzmi i wygląda bardzo smacznie 🙂

Zobacz także