Śledzie Gajowego

Autor
 
Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite!
Składniki:
* 4 płaty śledziowe a’la matias
* 20 g suszonych grzybów
* 3 kulki jałowca
* 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
* 1/5 szklanki octu
* 1/3 szklanki oleju
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.
Grzyby namoczyłam ( w moim przypadku na noc) na kilka godzin. Ugotowałam w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.
Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.
Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki.
Po tym czasie można już było jeść śledzie.
Smacznego!
Lidka
Tagi:

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

W naszym domu największym fanem śledzi jest oczywiście mój mąż. Z pewnością ta awersja by mu bardzo posmakowała

Słodko Słodka
Gość

U Ciebie na blogu są wszystkie możliwe wersje śledzia 😉

Zobacz także