Boże Narodzenie

Śledzie Gajowego

Pinterest LinkedIn Tumblr
 
Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite!
Składniki:
* 4 płaty śledziowe a’la matias
* 20 g suszonych grzybów
* 3 kulki jałowca
* 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
* 1/5 szklanki octu
* 1/3 szklanki oleju
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.
Grzyby namoczyłam ( w moim przypadku na noc) na kilka godzin. Ugotowałam w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.
Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.
Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki.
Po tym czasie można już było jeść śledzie.
Smacznego!
Lidka
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
9 miesięcy temu

W naszym domu największym fanem śledzi jest oczywiście mój mąż. Z pewnością ta awersja by mu bardzo posmakowała

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

U Ciebie na blogu są wszystkie możliwe wersje śledzia 😉

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x