Boże Narodzenie

Śledzie Halinki

Pinterest LinkedIn Tumblr
Śledzie Halinki. To są śledzie z charakterem. Mieszanka ziół i cebuli w połączeniu ze śledziem jest świetną i wyrazistą w smaku przekąską podczas spotkań przy stole.
Propozycja na święta i wiele innych okazji 🙂
Składniki:
*4-5 płatów śledziowych a’la matias
* 1 duża cebula
* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
* 1/2 łyżeczki jałowca
* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
* 1/3 szklanki oleju
* 1/4 szklanki octu 
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. W tym czasie podmieniłam wodę dwa razy. Odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok. 2 cm.
Zioła rozkruszyłam w moździerzu a cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku.
W misce wymieszałam olej z octem oraz pokruszonymi ziołami. Dodałam ostudzoną cebulę oraz pokrojone płaty śledziowe. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki na dobę.
Po tym czasie można już było śledzie jeść 🙂
Notatki:
* 1/2 łyżeczki ziół w kulkach to po kilka kulek na łyżeczce
* octu można dodać wedle własnego smaku albo zastąpić go sokiem wyciśniętym z połówki cytryny
Smacznego!
Lidka
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slodki.zakatek
10 miesięcy temu

Idealne na nadchodzące święta!

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Kolejna smaczna propozycja na przygotowanie śledzi 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x