Śledzie Halinki

Autor
Śledzie Halinki. To są śledzie z charakterem. Mieszanka ziół i cebuli w połączeniu ze śledziem jest świetną i wyrazistą w smaku przekąską podczas spotkań przy stole.
Propozycja na święta i wiele innych okazji 🙂
Składniki:
*4-5 płatów śledziowych a’la matias
* 1 duża cebula
* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
* 1/2 łyżeczki jałowca
* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
* 1/3 szklanki oleju
* 1/4 szklanki octu 
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. W tym czasie podmieniłam wodę dwa razy. Odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok. 2 cm.
Zioła rozkruszyłam w moździerzu a cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku.
W misce wymieszałam olej z octem oraz pokruszonymi ziołami. Dodałam ostudzoną cebulę oraz pokrojone płaty śledziowe. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki na dobę.
Po tym czasie można już było śledzie jeść 🙂
Notatki:
* 1/2 łyżeczki ziół w kulkach to po kilka kulek na łyżeczce
* octu można dodać wedle własnego smaku albo zastąpić go sokiem wyciśniętym z połówki cytryny
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
slodki.zakatek
Gość

Idealne na nadchodzące święta!

Słodko Słodka
Gość

Kolejna smaczna propozycja na przygotowanie śledzi 🙂

Zobacz także