Śledzie po wiejsku

Autor
Śledzie po wiejsku.
Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież 🙂
 
Składniki:
 * 4 płaty śledziowe a’la matias
* 4 średniej wielkości ogórki kiszone
* 1 duża cebula
* 1/4 szklanki octu
 * 1/3 szklanki oleju
* 1 liść laurowy
* 2 kulki ziela angielskiego
* 1 łyżeczka cukru
 
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, podmieniłam w tym dwukrotnie wodę.
Po tym czasie odsączyłam je z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 – 2 cm.
W misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele i pokrojone w kostkę ogórki. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy.
Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę.
Notatki:
* octu można dodać oczywiście mniej lub więcej – wedle własnego smaku
* nie gotowałam tej zalewy
* w miarę potrzeby można posolić, ale ja nie soliłam
Smacznego!
Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Proste i smaczne 🙂

Zobacz także