Boże Narodzenie

Śledzie Proboszcza

Pinterest LinkedIn Tumblr

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna 🙂 Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi.

Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu

Składniki:
* 1 słoiczek grzybów marynowanych
* 4-5 płatów śledziowych a’la matias
* 1 cebula
* natka pietruszki (nieduży pęczek)
* 1/4 szklanki oleju
* 5 łyżek octu (niekoniecznie)

Matiasy moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. Podmieniłam wodę w tym czasie dwukrotnie.
Odsączyłam z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 – 2 cm.

Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka.

W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę.
Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków.

Notatki:
* ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej
* miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane, fajnie też smakowałyby te śledzie z marynowanymi pieczarkami
* miałam słoiczek grzybków 330 ml
* jeśli nie lubimy chrupkiej cebuli można ją wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie i koniecznie potem wystudzić

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
10 miesięcy temu

Znam!Przepyszne!!!

Unknown
10 miesięcy temu

Spróbuję na pewno.

Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Jak z grzybami to dla mnie 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x