Śledzie Proboszcza

Autor

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna 🙂 Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi.

Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu

Składniki:
* 1 słoiczek grzybów marynowanych
* 4-5 płatów śledziowych a’la matias
* 1 cebula
* natka pietruszki (nieduży pęczek)
* 1/4 szklanki oleju
* 5 łyżek octu (niekoniecznie)

Matiasy moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. Podmieniłam wodę w tym czasie dwukrotnie.
Odsączyłam z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 – 2 cm.

Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka.

W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę.
Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków.

Notatki:
* ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej
* miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane, fajnie też smakowałyby te śledzie z marynowanymi pieczarkami
* miałam słoiczek grzybków 330 ml
* jeśli nie lubimy chrupkiej cebuli można ją wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie i koniecznie potem wystudzić

Smacznego!
Lidka

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Unknown
Gość

Znam!Przepyszne!!!

Unknown
Gość

Spróbuję na pewno.

Słodko Słodka
Gość

Jak z grzybami to dla mnie 🙂

Zobacz także