Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą

Autor
Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą. Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska!

Składniki:
5 -6 płatów śledzi a’la matias
niepełna szklanka wody
1/4 szklanki octu
2 łyżeczki cukru
2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2  łyżeczki papryki ostrej
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości.

W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem, zielem angielskim, paprykami i koncentratem pomidorowym.
Na patelni zeszkliłam i lekko zarumieniłam pokrojoną w piórka cebulę. Połączyłam z sosem pomidorowym.
Sos wystudziłam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Wstawiłam do lodówki na dobę, po tym czasie można było już jeść śledzie.

Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Irena i Marek
Gość

Bardzo lubię śledzie,oczywiście matiasy.Takie wypasione,tłuściutkie,z dodatkami,w sałatkach.Król łosoś może dla mnie nie istniec.Świetny przepis na sałatkę, mniam,mniam-)
Irena

Słodko Słodka
Gość

Pyszne połączenie 🙂

Zobacz także