Cappuccino (na biszkopcie)

Autor

Ciasto cappuccino ma wiele wersji i każda z nich jest pyszna. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze dwa przepisy na podobne ciasto. W poprzednich przepisach nie ma jednak ciasta biszkoptowego pieczonego, ale  spód przygotowany z gotowych biszkoptów.
Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo!

To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino.
Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.

 

Składniki:

Biszkopt:
* 6 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 łyżek oleju
* szczypta soli

Masa:
* 1 masło 20 dkg
* 2 serki waniliowe homogenizowane (łącznie 250 g)
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru pudru
* biszkopty podłużne albo okrągłe 25 dkg
* pół opakowania kawy cappuccino

Bita śmietana:
* 0,5 l śmietanki 30%
* 2 śmietan fix-y
* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* kakao do posypania
* całe opakowanie kawy cappuccino do nasączenia

Upiekłam biszkopt.  Blaszka  35×24 cm

Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.

W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.

Zrobiłam masę.

Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.

Notatki:

* do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
* do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
* zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
* na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów

Smacznego!
Lidka

 

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Pieprzyć z fantazjąSYLWIASłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Idealne ciasto na weekend 🙂

SYLWIA
Gość
SYLWIA

Dobry wieczór.
A co z 6 łyżkami oleju? Są niezbędne? Bo zazwyczaj biszkopt piekłam bez tłuszczu…

Zobacz także