Boże Narodzenie

Cappuccino (na biszkopcie)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto cappuccino ma wiele wersji i każda z nich jest pyszna. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze dwa przepisy na podobne ciasto. W poprzednich przepisach nie ma jednak ciasta biszkoptowego pieczonego, ale  spód przygotowany z gotowych biszkoptów.
Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo!

To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino.
Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.

 

Składniki:

Biszkopt:
* 6 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 łyżek oleju
* szczypta soli

Masa:
* 1 masło 20 dkg
* 2 serki waniliowe homogenizowane (łącznie 250 g)
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru pudru
* biszkopty podłużne albo okrągłe 25 dkg
* pół opakowania kawy cappuccino

Bita śmietana:
* 0,5 l śmietanki 30%
* 2 śmietan fix-y
* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* kakao do posypania
* całe opakowanie kawy cappuccino do nasączenia

Upiekłam biszkopt.  Blaszka  35×24 cm

Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.

W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.

Zrobiłam masę.

Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.

Notatki:

* do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
* do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
* zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
* na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Idealne ciasto na weekend 🙂

SYLWIA
SYLWIA
8 miesięcy temu

Dobry wieczór.
A co z 6 łyżkami oleju? Są niezbędne? Bo zazwyczaj biszkopt piekłam bez tłuszczu…

Klaudia
3 miesięcy temu

To ciasto wygląda smakowicie. Szukam przepisów do mojego przepiśnika bo znudziło mi się robienie ciągle tych samych ciast. Takie ciasta uwielbiam. Szkoda, że nie trafiłam tu wcześniej, bo robiłam ciasto w piątek na imieniny mamy.

Ula
Ula
2 miesięcy temu

Robiłam na ten weekend 🙂 coś pysznego!! Polecam dziękuję za przepis 🙃

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x