Ciasta i desery

Puchaty sernik

Pinterest LinkedIn Tumblr


Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji.
Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę.
Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Składniki:

* 1 kg tłustego sera
* 0.5 l śmietanki 30%
* 6 jajek
* 8 dkg mleka w proszku
* 8 dkg mąki ziemniaczanej
* 35 dkg cukru
* ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
* szczypta soli

Na spód:

* 15 dkg herbatników kakaowych
* 1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)

Polewa:

* 1/2 kostki masła
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka żelatyny

Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.
Ser zmieliłam w maszynce.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem.
Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Zanim włożyłam ciasto  wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciagle mieszając. W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą sernik.

Smacznego!

Lidka

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
8 miesięcy temu

Pięknie wygląda i zapewne smaczny… zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.

Kornelia
Kornelia
8 miesięcy temu

Właśnie się piecze, jest taki wysoki że boję się że wyskoczy z formy

Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Czy mleko w proszku jest konieczne?

bodo
bodo
6 miesięcy temu

Dwie uwagi.1 uważam że śmietanka może byc dodana do masy serowej bez ubijania. 2 dodatek soli jest zbyteczny.

Danuta
Danuta
6 miesięcy temu

A czy w ogóle nie opada, czy po prostu opada wysokości wlanego ciasta przed pieczeniem…?

Danuta
Danuta
6 miesięcy temu

Dzięki. .przy okazji upiekę.😊
Choć u mnie wszystkie opadają 🤐

Marlena
Marlena
4 miesięcy temu

Ciasto wyszło przepyszne 😊 od dawna szukałam przepisu na tak delikatny, puszysty i mokry sernik, dzięki Pani stronie się to udało 🙂 dziękuję

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Piekłam wczoraj ten sernik jest fenomenalny.Od dziś mój ulubiony.

Renata
Renata
24 dni temu

Super sernik od dziś mój ulubiony.Rodzina zachwycona.

Ewa
Ewa
21 dni temu
Reply to  Renata

Właśnie zamierzam go w piątek upiec…mam nadzieję że będę również taka zdolna 😁

Iwona
Iwona
9 dni temu

Mój właśnie się piecze, rośnie cudnie.Czy ma być taka jasna skórka?

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x