Puchaty sernik

Autor


Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji.
Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę.
Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Składniki:

* 1 kg tłustego sera
* 0.5 l śmietanki 30%
* 6 jajek
* 8 dkg mleka w proszku
* 8 dkg mąki ziemniaczanej
* 35 dkg cukru
* ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
* szczypta soli

Na spód:

* 15 dkg herbatników kakaowych
* 1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)

Polewa:

* 1/2 kostki masła
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka żelatyny

Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.
Ser zmieliłam w maszynce.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem.
Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Zanim włożyłam ciasto  wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciagle mieszając. W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą sernik.

Smacznego!

Lidka

 

 

5
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KatarzynaPieprzyć z fantazjąKorneliaTeresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

Pięknie wygląda i zapewne smaczny… zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.

Kornelia
Gość
Kornelia

Właśnie się piecze, jest taki wysoki że boję się że wyskoczy z formy

Katarzyna
Gość
Katarzyna

Czy mleko w proszku jest konieczne?

Zobacz także