Przystawki i przekąski

Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego to bardzo smaczna przekąska na wszelkiego rodzaju okazje. Ja ją robię najczęściej na Sylwestra czy Wielkanoc. Fajna przekąska również na różnego rodzaju spotkania towarzyskie.
Podczas jej robienia przepis sztywno nie obowiązuje. Można dodać serek smakowy albo dodać do niego te składniki, które smakują nam najbardziej. Nie każdy przecież lubi paprykę surową. Można dodać konserwową albo wcale nie dodawać. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.

 

Składniki:
* ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
* 2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
* 3 łyżki majonezu
* 1 łyżka żelatyny
* 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
* kilka pieczarek marynowanych
* papryka surowa (może być po kawałku każdego koloru papryki)
* 1 łyżka posiekanego koperku
* opcjonalnie sól i pieprz

 

Miałam cienko pokrojone plastry szynki, rozłożyłam je na folii aluminiowej na wielkość ok. 25/35 cm. Plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm.
W misce wymieszałam serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, pokrojonym ogórkiem, paprykami i posiekanym koperkiem.
Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklance gorącej wody i ostudziłam. Dodałam do masy serowej. W miarę potrzeby można doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Ja nie doprawiałam.
Masę wymieszałam i wyłożyłam na rozłożone plastry szynki pozostawiając wolne miejsce od brzegów ok. 1,5 cm. Zwinęłam delikatnie w roladę a następnie zawinęłam w folię aluminiową na której rozkładałam plastry.
Roladę włożyłam do lodówki na całą noc.
Można ją już kroić po kilku godzinach od zrobienia.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
9 miesięcy temu

Ale ta rolada pięknie i pysznie wygląda!

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Bardzo ładnie Ci wyszła,robiłam jakiś czas temu,ale Twoja ładniejsza :*)

Katarzyna
9 miesięcy temu

Ha ha! a ja gapa myślałam, że to sernik na zimno 😉

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x