Chłopskie jadło

Autor

Chłopskie jadło to danie, którym można najeść się do syta. Dodałam tu składniki, które przypuszczam, że w większości każdy ma w lodówce. Nawet jeśli jakiegoś składnika zabraknie to nic się nie stanie, przecież tu jest wiele innych dobroci!
Z ilością składników można kombinować wedle własnego smaku.
Moje chłopskie jadło miało konsystencję gęstej fasolki po bretońsku.
Na zimne dni jedzenie w sam raz. Z tej ilości składników przygotowałam potrawę dla 5 osób.

Składniki:
* 30 dkg mięsa wieprzowego np. z łopatki
* 25 dkg kiełbasy (1 długa laska)
* 6 dkg fasoli Jaś (2 garści)
* 1 marchew
* 1 cebula
* 5 pieczarek

* 1/2 papryki czerwonej albo 1 mała
* kapusta włoska albo słodka ok. 15 -20 dkg
* 1/3 puszki zielonego groszku albo kilka łyżek mrożonego
* 2 ząbki czosnku
* 5 kulek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* papryka ostra i słodka
* sól
* cząber albo majeranek
* natka pietruszki
* olej

Fasolę namoczyłam na ok. 6 godzin.
Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm i usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Przełożyłam następnie do garnka i zalałam wodą ok. 10 cm ponad wysokość mięsa w garnku, dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i nastawiłam na gotowanie.
W połowie gotowania mięsa dodałam fasolę. Posoliłam odrobinę.
Kapustę pokroiłam w kostkę ok. 1 cm i dodałam do gotującego się mięsa i fasoli. Przykryłam pokrywką i gotowałam dalej.
Następnie dodałam pokrojoną w talarki marchew oraz całe ząbki czosnku.
Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plasterki, usmażyłam na patelni co wcześniej smażyłam mięso. Dodałam do gulaszu. Paprykę pokroiłam w paski dołożyłam do garnka.
Pokroiłam kiełbasę w talarki i usmażyłam również na tej samej patelni, co wcześniejsze składniki. Dodałam do gulaszu razem z koncentratem pomidorowym. Dodałam do smaku sól i papryki, dosypałam groszek. Dodałam cząber ok. 1 łyżeczki. Zagotowałam i zestawiłam garnek z ognia na ok. 20 minut.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki:
*  podczas gotowania mięsa trzeba od czasu do czasu dolać wody
* słodkiej papryki dodałam 1/3 łyżeczki a ostrej na sam czubek łyżeczki

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Pyszne zestawienie 🙂

Zobacz także

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x