Placuszki na kefirze to smaczny pomysł na śniadanie, kolację czy chociażby przekąskę. Nie ma nic trudnego w ich przygotowaniu, wystarczy wymieszać i usmażyć.
Robię je najczęściej na śniadanie i to podczas weekendu. Jest czas by wyspać się, wypić kawę i w przyjemniej rodzinnej atmosferze zrobić takie oto śniadanie na słodko. Jak miło wtedy zacząć dzień!
Podaję placuszki z bitą śmietaną, syropem owocowym bądź klonowym, owocami oraz własnej roboty konfiturą. Tak słodko rozpoczęty dzień musi być udany!
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka kefiru
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
* bita śmietana
* ulubiona konfitura bądź dżem
* owoce
* cukier puder
* olej
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam na gładką masę.
Łyżką nakładałam ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam na złoto brązowy kolor z jednej i drugiej strony.
Moje placuszki podawałam z bitą śmietaną, konfiturą i owocami.
Notatki:
* w razie potrzeby podwoić porcję
Smacznego!
Lidka
Pyszne jak u babci 🙂